σεμινάρια

Στη filmfabrik Production, διοργανώνονται σεμινάρια Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του αφηγηματικού εργασηρίου «FABULA», με τους εκπαιδευτές Αναστασία Χριστοφορίδου και Γιάννη Φραγκούλη. Πρώτη ύλη τους είναι οι ταινίες που δείχνουν στους μαθητές τους. Η ανάλυση αυτών των ταινιών, από αισθητικής και από τεχνικής άποψης, βοηθά να βρούμε τις αφηγηματικές δομές και τις τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια ταινία. Οι εκπαιδευόμενοι εξασκούνται σε αυτή την αναλυτική εργασία, έτσι, αργότερα να μπορούν να κάνουν την αντίστροφη πορεία: τη σύνθεση, με άλλα λόγια τη συγγραφή του σεναρίου, το casting, το ρεπεράζ, τη σκηνοθεσία, την κινηματογράφιση (κάμερα, ηχοληψία, φωτισμός) και την επεξεργασία είκονας, το μοντάζ, έτσι ώστε να είναι ικανοί να διαμορφώσουν το δικό τους στιλ.

Η Αναστασία Χριστοφορίδου είναι σκηνοθέτης, μοντέρ και παραγωγός και, εκτός από τις ταινίες, έχει ασχοληθεί και με την κινηματογραφική εκπαίδευση, σε διάφορες σχολές, συλλόγους και εκδηλώσεις, από το 2001 (για περισσότερες πληροφορίες δες το Προφίλ, σε αυτό site). Ο Γιάννης Φραγκούλης είναι κριτικός-θεωρητικός του κινηματογράφου, έχει κάνει ταινίες και από το 2000 διοργανώνει και συμμετέχει σε σεμινάρια κινηματογράφου, στην Αθήνα, πρώτα, και στη Θεσσαλονίκη, από το 2010, σε συνεργασία με την Αναστασία Χριστοφορίδου. Ανάμεσα στα άλλα έχει συνεργαστεί με την ΕΤΕΚΤ, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το εργαστήριο της Almakalma. Ερευνητικά δραστηριοποιείται στον Ενιαίο Παραστατικό Χώρο.

Σε κάθε ενότητα των σεμιναρίων έχουμε δύο γραμμές: τη θεωρητική και την πρακτική. Αυτές οι δύο γραμμές ακολουθούν μια παράλληλη πορεία, συγκλίνουν και αποκλίνουν. Τα σημεία σύγκλισης είναι όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις θεωρητικές προσεγγίσεις που είναι προϊόν ανάλυσης, τόσο δικιά μας όσο και των θεωρητικών του κινηματογράφου. Τα σημεία  απόκλισης είναι αυτά της αναλυτικής διαδικασίας που βασίζονται τόσο στη θεωρία του κινηματογράφου όσο και στις παρατηρήσεις μας. Η θεωρία συμβαδίζει απόλυτα με την πρακτική και, ακολουθώντας τη μέθοδο της διαλεκτικής, μπορούμε να συνθέσουμε με απόλυτη ακρίβεια αυτό που έχουμε σχεδιάσει και επιθυμούμε. Για εμάς η θεωρία και η πράξη δεν είναι δύο διαφορετικά θέματα, αλλά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος που, αν δεν τις κατέχουμε, δε θα μπορούμε να δώσουμε ψυχή στο δημιούργημά μας.

Το πρώτο σεμινάριο που διοργάνωσαν μαζί ήταν για το ντοκιμαντέρ, το 2010, στο γραφείο της filmfabrik Productions, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν μια ταινία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΑΤΕΡΝΑ» και μια ταινία μεγάλου μήκους για το «ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ», που ετοιμάζεται. Στη συνέχεια διοργανώθηκε Εργαστήριο του Ενιαίου Παραστατικού Χώρου.

Από το χειμώνα του 2012 θα ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες, σε αυτό τον τομέα, για τις οποίες θα ενημερωθείτε, από αυτό το site και τον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό.